Αυτό το κέικ μοιάζει πολύ με ραβανί και το καλύτερο είναι ότι είναι μελωμένο μέχρι μέσα και σιροπιαστό, χωρίς να έχει ίχνος από σιρόπι.

Υλικά:

½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι φρέσκο

1 κουτ. του γλυκού βανίλια

1 2/3 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

½ κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα

1 φλιτζ. μέλι

2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο (ή λάδι καρύδας)

3 αβγά

λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο (στον αέρα).

Στο μίξερ χτυπάμε τα αβγά, το λάδι, το μέλι, το ξύσμα πορτοκαλιού, και στην συνέχεια προσθέτουμε την βανίλια, την σόδα, το αλάτι και το αλεύρι. Στο τέλος, ρίχνουμε και το πορτοκάλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγο.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί (εγώ χρησιμοποιώ ένα 32×26), το οποίο έχουμε περάσει ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 35-40 λεπτά, ανάλογα πόσο ζουμερό το θέλουμε.

Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Το κέικ είναι ακόμα καλύτερο αν μείνει για μία νύχτα στο ψυγείο ώστε να κρυώσει.

 

Φωτογραφίες: Γιάννης Μακρογιαννέλης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *