Τα φασόλια μαυρομάτικα είναι ίσως τα αγαπημένα μου όσπρια. Και ο λόγος είναι επειδή είναι εύκολα, θρεπτικά, χορταστικά και μπορούν να γίνουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μία Κυριακή που στο ψυγείο είχα μερικές πιπεριές και στο ντουλάπι μόνο μαυρομάτικα αποφάσισα να πειραματιστώ και να δοκιμάσω να τα κάνω κοκκινιστά. Τελικά, το πείραμα πέτυχε και έγινε ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα.

Υλικά:

1 κρεμμύδι ξερό κομμένο σε χοντρές φέτες

1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια

1 χρωματιστή πιπεριά (κόκκινη, κίτρινη ή πορτοκαλί) κομμένη σε κυβάκια

2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας βιολογικό

1 ντομάτα φρέσκια τριμμένη

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

250 γρ. φασόλια μαυρομάτικα

700 ml νερό (περίπου 3,5 φλιτζ.)

μαϊντανός για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα φασόλια να βράσουν. Μόλις πάρουν μία βράση, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και σουρώνουμε τα φασόλια. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Στην ίδια κατσαρόλα, σε μέτρια προς υψηλή φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τις πιπεριές. Μόλις μαλακώσουν, ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ μαζί με την φρέσκια ντομάτα, το νερό και τα φασόλια και αλατοπιπερώνουμε.

Χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30 με 40 λεπτά, ελέγχοντας τακτικά μήπως «σωθεί» το νερό. Δοκιμάζουμε να δούμε αν τα μαυρομάτικα είναι μαλακά.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι τα όσπρια διαφέρουν αρκετά και μερικές φορές είναι πιο βραστερά από άλλες, οπότε καλό θα ήταν να δοκιμάσετε πριν σβήσετε την φωτιά.

Αν χρειάζονται και άλλη ώρα, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Μόλις δέσει η σάλτσα και έχουν μαλακώσει τα μαυρομάτικα, τα βγάζουμε από την φωτιά.

Σερβίρουμε με λίγο μαϊντανό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *