Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεώ να φτιάξω παγωτό, αλλά είναι η πρώτη που πετυχαίνει! Σε σοκολατένια εκδοχή για πρώτη φορά, σας παρουσιάζω ένα λαχταριστό παγωτό σοκολάτα, ό,τι πρέπει για όσους έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και δεν τρώνε ζάχαρη. Εντάξει, η υφή του διαφέρει ελάχιστα από τα παγωτά που έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε, αλλά αυτό ισχύει για όλα τα σπιτικά παγωτό. Επιπλέον, δεν χρειάζεται να έχετε παγωτομηχανή.

Υλικά:

2 τενεκεδάκια κρέμα καρύδας (800ml)

1,5 φλιτζ. ωμό κακάο

¾ φλιτζ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)

1 κουτ. γλυκού βανίλια

1 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκα

3 κουτ. αμυγδαλοβούτυρο (ή φυστικοβούτυρο)

Λίγο αλάτι

File_000

Εκτέλεση:

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά.

Ρίχνουμε μέσα την κρέμα καρύδας, το κακάο, τη βανίλια, το σιρόπι σφενδάμου και την ταπιόκα και ανακατεύουμε καλά.

Συνεχίζουμε το ανακάτεμα για περίπου 5-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και μόλις αρχίσει να βράζει ελαφρά το μείγμα το βγάζουμε από την φωτιά.

Προσθέτουμε το αμυγδαλοβούτυρο και συνεχίζουμε καλά το ανακάτεμα. Πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι.

Μόλις το μείγμα μας έρθει σε θερμοκρασία δωματίου (μπορεί να σχηματιστεί μία κρούστα, αλλά μόλις το ανακατέψουμε θα φύγει) βάζουμε το μείγμα σε μία μακρόστενη φόρμα για ψωμί (εγώ χρησιμοποίησα μία μήκους 20 εκ.).

Καλύπτουμε καλά με μία μεμβράνη το μείγμα, ώστε να ακουμπάει η μεμβράνη πάνω στην σοκολάτα, τυλίγουμε όλη την φόρμα με ένα αλουμινόχαρτο και βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.

File_001

Μόλις το αφαιρέσουμε από την κατάψυξη μπορεί να μας φανεί πολύ παγωμένο, αλλά όπως σχεδόν όλα τα σπιτικά παγωτά, χρειάζεται τουλάχιστον 20 λεπτά εκτός ψυγείο μέχρι να πάρει την σωστή υφή.

Σερβίρουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *