Το απόλυτο γλυκό του φθινοπώρου και μάλιστα, χωρίς γλουτένη!
Το φθινόπωρο έχει μπει, έστω θεωρητικά, γιατί πρακτικά είμαστε σε θερμοκρασίες καλοκαιριού, και αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ!
Θες να τις κάνεις σούπα; Θες να τις κάνεις γλυκό; Η κολοκύθα, όπως και η γλυκοπατάτα σου δίνουν πολλές επιλογές, τόσο για γλυκά, όσο και για αλμυρά.
Είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν εκεί έξω πολλές συνταγές για κέικ με κολοκύθα, αλλά η συγκεκριμένη με ενθουσίασε γιατί είναι χωρίς γλουτένη και πολύ ελαφριά! Επίσης, αυτή η συνταγή μπορεί να αποτελέσει την βάση και για πολλές παραλλαγές, οπότε αν νιώσετε ότι θέλετε να προσθέσετε κομματάκια σοκολάτας ή ξηρούς καρπούς το συστήνω ανεπιφύλακτα!
Προσωπικά, μου αρέσει το φθινόπωρο να έχει μυρωδιά κανέλας και κουρκουμά, οπότε προτίμησα να αφήσω το κέικ στην πιο απλή του μορφή και να το συνοδεύσω, στο πρωινό μου, με κάποιο nutbutter! Πιστέψτε με, ταιριάζει άψογα!
Όπως και στις άλλες μου συνταγές, το μίξερ είναι αχρείαστο. Ένα μεγάλο μπολ, ένας αβγοδάρτης και μία σπάτουλα είναι αρκετά για να φτιάξετε αυτό το μυρωδάτο κέικ!
Πάμε στα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής!
Υλικά:
1 φλιτζ. κολοκύθα βρασμένη και πολτοποιημένη (σε μορφή πουρέ)
¾ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
4 αβγά
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
½ φλιτζ. αλεύρι καρύδας
½ φλιτζ. άμυλο ταπιόκας
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. γλυκού baking powder
1 κουτ. σούπας κανέλα
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα φόρμα για ψωμί (29 εκ.).
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη καρύδας, τον πουρέ κολοκύθας και το ελαιόλαδο.
Σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι καρύδας και την ταπιόκα. Ανακατεύουμε το μείγμα και προσθέτουμε το baking powder, τη σόδα, την κανέλα και τον κουρκουμά.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, το βάζουμε στη φόρμα και ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά (μπορούμε να κάνουμε και το τεστ με την οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε).
Το αφήνουμε να κρυώσει, το βγάζουμε από την φόρμα και σερβίρουμε!