Η σαρακοστή μόλις έγινε καλύτερη!
Υποσχέθηκα νηστίσιμο γλυκό και τέτοιες υποσχέσεις δεν αθετούνται! Αυτό το γλυκό ήταν μια έμπνευση της στιγμής, έγινε πραγματικότητα, δοκιμάστηκε από φίλους και γνωστούς και αφού πήρε την έγκριση δεν θα μπορούσα να το κρατήσω μακριά σας.
Συμβαίνει το εξής με αυτή τη συνταγή. Έχει μία βάση από ξηρούς καρπούς και από πάνω της απλώνεται ένα ταχινένιο μείγμα που μοιάζει πολύ με τα γνωστά σε όλους μας ταχινάκια, απλά με λιγότερο μέλι, μιας και η βάση έχει γλυκιά γεύση!
Και νηστίσιμη είναι, και δεν χρειάζεται φούρνο ή ψήσιμο και είναι φουλ στην ενέργεια και δεν έχει ζάχαρη! Με λίγα λόγια, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά!
Εννοείται στη βάση σας, αυτή για φουντούκια μπορείτε να βάλετε κάποιο άλλο ξηρό καρπό, αλλά καλό είναι να κρατήσετε ως βασικό υλικό το αμύγδαλο. Το λάδι καρύδας είναι επίσης απαραίτητο! Ο λόγος είναι πώς μόλις μπει η βάση στο ψυγείο μας, το λάδι καρύδας, μαζί με το μέλι θα σφίξουν και θα κάνουν τη βάση σταθερή.
Υλικά:
Για τη βάση:
1 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου (ή τριμμένο αμύγδαλο)
1/2 φλιτζ τριμμένο φουντούκι
3 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. σούπας λάδι καρύδας λιωμένο
Για την στρώση με το ταχίνι:
1 φλιτζ. ταχίνι χωρίς ζάχαρη
4 κουτ. σούπας κακάο
2 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Παίρνουμε ένα τετράγωνο ταψί 20 εκ. και στρώνουμε μία λαδόκολλα.
Σε ένα μούλτι χτυπάμε όλα τα υλικά για τη βάση. Βάζουμε τη βάση πάνω στη λαδόκολλα και με το χέρι μας την απλώνουμε προσεκτικά (και υπομονετικά) στο ταψί.
Βάζουμε το ταψί με την βάση στο ψυγείο και πάμε να φτιάξουμε το σοκολατένιο μείγμα με το ταχίνι.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί και το απλώνουμε πάνω στο μείγμα της βάσης. Το βάζουμε στο ψυγείο για 10-12 ώρες.
Κόβουμε σε τετράγωνα και σερβίρουμε!
Διατηρείται στο ψυγείο!