Χωρίς γλουτένη!

Ίσως θα έχετε δει σε συνταγές του εξωτερικού τον όρο “crumble”. Πρόκεται για ένα γλυκό που έχει ως βάση του φρούτα και από πάνω έχει τριμμένη ζύμη ή κομματάκια ζύμης.

Πάντα μου άρεσε πολύ ως ιδέα οπότε σκέφτηκα να κάνω την ίδια συνταγή, χωρίς γλουτένη, με τον δικό μου τρόπο και με ένα από τα αγαπημένα μου καλοκαιρινά φρούτα, το νεκταρίνι. Εννοείται, μπορεί να γίνει και με ροδάκινα, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Επίσης, επειδή συχνά με ρωτάτε με τι μπορείτε να αντικαταστήσετε το άμυλο ταπιόκας, η απάντηση είναι με το δικό μας κορν φλαουρ! Παρ᾽ολ´αυτά, επειδή αποφεύγω όσο μπορώ το καλαμπόκι, αν συναντήσετε ταπιόκα σε μαγαζί με βιολογικά προτιμήστε τη!

Η ταπιόκα στη συγκεκριμένη συνταγή είναι απαραίτητη γιατί όπως όλα τα άμυλα, λειτουργεί ως πηκτικό και βοηθάει τα φρούτα να μην χάσουν όλα τα υγρά τους στο ψήσιμο.

Επιπλέον, θα δείτε στην εκτέλεση της συνταγής ότι ανακατεύω τα υλικά της γέμισης κατευθείαν στο ταψί που θα ψήσω το γλυκό και όχι σε ξεχωριστό μπολ, αφού γνωρίζετε πολύ καλά ότι μου αρέσει η ευκολία και να λερώνω όσο το δυνατόν λιγότερα σκεύη στην κουζίνα!

Φύγαμε για τη συνταγή!

Screen Shot 2020-08-10 at 12.51.51

Υλικά:

Για τη γέμιση:

6 ώριμα νεκταρίνια πλυμμένα και κομμένα σε φέτες

2 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκας

1 κουτ. γλυκού κανέλα

3 κουτ. σούπας ζάχαρη καρύδας

χυμός από ½ λεμόνι

Για τη “ζύμη”:

1 φλιτζ. βρώμη (μπορείτε να πάρετε και βρώμη χωρίς γλουτένη)

1 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

1 κουτ. γλυκού κανέλα

1/3 φλιτζ. ζάχαρη καρύδας

1/3 φλιτζ. λιωμένο λάδι καρύδας

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Παίρνουμε ένα μεσαίο ταψί (εγώ χρησιμοποίησα 20×30 εκ.) και ρίχνουμε μέσα όλα τα υλικά της γέμισης και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν. Θα δείτε ότι καθώς τα νεκταρίνια βγάζουν τα υγρά τους, δημιουργείται μία παχιά σάλτσα.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης καλά, μέχρι να δημιουργηθεί ένα πολύ μαλακό“ζυμαράκι”.

Με ένα κουτάλι ή με το χέρι μας, βάζουμε αυτό το μείγμα πάνω από τη γέμιση, ώστε να δημιουργήσουμε μία λεπτή στρώση.

Το πατάμε λίγο με το κουτάκι να ισιώσει και ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Η πίτα με νεκταρίνια είναι πανέτοιμη!

Screen Shot 2020-08-10 at 12.53.33

One comment

Reply

Γειά σας, γίνεται και με μήλο? ευχαριστώ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *