Τελευταία συνταγή για το 2023!

Τα έχουμε ξαναπεί για τις πίτες της μαμάς μου! Η γυναίκα έχει ταλέντο στις πίτες (είναι και από την Ήπειρο, οπότε καταλαβαίνετε)! Κάνει τρομερή τυρόπιτα με μπεσαμέλ, τρελή σπανακόπιτα αλλά εκείνη που ξεχωρίζει κάθε φορά είναι η πρασόπιτα!

Μεταξύ μας, μόνο πρασόπιτα δεν τη λες αφού έχει μέσα κιμά και τυρί, αλλά πιστέψτε με είναι καταπληκτική! Σας την έχω με έτοιμο φύλλο και όχι με σπιτικό γιατί έτσι την κάνουμε κι εμείς πλέον, αλλά αν θέλετε να φτιάξετε το δικό σας φύλλο κρατήστε τη συνταγή για τη γέμιση!

Πάμε για τη συνταγή!

Υλικά:

1 1/2 κιλό πράσα 

300 γραμμάρια τυρί φέτα 

300 γραμμάρια κιμά

2 αβγά

1 κρεμμύδι μέτριο κομμένο σε μικρά κυβάκια

1/4 φλιτζ. Λάδι

4 φύλλα για πίτα χωριάτικα

Εκτέλεση:

Κόβουμε τα πράσα και τα πλένουμε. Κρατάμε μόνο το λευκό μέρος.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι τα αχνίζουμε σε με λίγο νερό για να μαραθούν περίπου 10 λεπτά, ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι.

Αν χρειάζεται προσθέτουμε  και λίγο νερό για  να μαλακώσουν πιο γρήγορα.

Βγάζουμε τα πράσα από το τηγάνι και στο ίδιο τηγάνι, βάζουμε το λάδι (αφήνουμε λίγο για τα φύλλα), το κρεμμύδι και τον κιμά και τέλος ενσωματώνουμε  τα πράσα ρίχνοντας  λίγο νερό  ή κρασί και το ψήνουμε  για 20 λεπτά προσέχοντας να μην έχει πολλή υγρασία η γέμιση.

Βγάζουμε το μείγμα από το τηγάνι και τρίβουμε μέσα με τα χέρια μας την φέτα και τα αβγά και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις.

Αλείφουμε  με λάδι  το ταψί μας (30×25εκ.) και στρώνουμε τα δύο φύλλα μας, λαδώνοντάς τα ενδιάμεσα. Ρίχνουμε την γέμιση και τα άλλα 2 φύλλα από πάνω με τον ίδιο τρόπο.

Χαράζουμε την πίτα και λίγο πριν την φουρνίσουμε την ραντίζουμε με νερό

Ψήνουμε για 45 λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *