Στις μέρες μας το ταπεράκι στην δουλειά είναι αναγκαίο, όχι μόνο για την υγεία μας, αλλά και για την τσέπη μας.
Φέρνοντας φαγητό από το σπίτι στο γραφείο, μπορείς όχι μόνο να γνωρίζεις ακριβώς τι βάζεις στο σώμα σου, αλλά και να ωφελείς και την τσέπη σου.
Ξέρω ότι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό είναι η φράση «δεν έχω χρόνο για να μαγειρεύω κάθε μέρα» και αυτό που θα σου απαντήσω είναι «κι εγώ το ίδιο». Παρ’ ολ’ αυτά το τάπερ στην δουλειά και το σπιτικό φαγητό δεν χρειάζονται τόσο χρόνο όσο νομίζεις, εκτός αν σκοπεύεις να φτιάχνεις κάθε μέρα μουσακά και γεμιστά, αλλά προγραμματισμό.
Κι εγώ είμαι εδώ για να σε διευκολύνω όσο μπορώ, λέγοντάς σου τι κάνω εγώ μέσα στην εβδομάδα, ώστε να πηγαίνω στο γραφείο παρέα με το τάπερ μου!
Το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, κάθε Σάββατο, που είναι συνήθως η μέρα που γίνονται τα πολλά ψώνια της εβδομάδας να σκέφτεσαι τι θα φτιάξεις κάθε μέρα, ώστε να μπορείς να ψωνίσεις ανάλογα. Ακούγεται βαρετό, το ξέρω, αλλά θα σου λύσει τα χέρια. Αφού έχεις λύσει το πρώτο και βασικό πρόβλημα του τι θα μαγειρέψεις κάθε μέρα και έχεις ψωνίσει ανάλογα, αξιοποίησε την Κυριακή ώστε να κάνεις μία μικρή προετοιμασία για την εβδομάδα. Μικρά απλά πράγματα, τα οποία θα κάνουν μεγάλη διαφορά όταν θα γυρίζεις κουρασμένος/η από την δουλειά. Βράσε μερικά αβγά, ώστε να έχεις απόθεμα όλη την εβδομάδα για το πρωινό ή το βραδινό σου. Πλύνε μαρούλι, στέγνωσέ το καλά και βάλτο στο ψυγείο, ώστε να έχεις καθαρή σαλάτα. Πλάσε κιμά για μπιφτέκια και βάλε τον μισό στον ψυγείο για μέσα στην εβδομάδα και τον υπόλοιπο στην κατάψυξη για μία άλλη φορά. Βράσε φασόλια μαυρομάτικα, κινόα ή μπρόκολο, τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο για αρκετές μέρες. Μην φοβηθείς να φτιάξεις ποσότητες. Την μία ημέρα η κινόα μπορεί να συνοδεύσει το κρέας ή το ψάρι σου και την επόμενη μπορεί να γίνει μία γρήγορη σαλάτα με αβοκάντο, ντομάτα και κάπαρη.
Γενικά, βρες εύκολους συνδυασμούς ώστε να μην χρειάζεται να μαγειρεύεις κάθε μέρα, αλλά και υγιεινά φαγητά που φτιάχνονται εύκολα. Ένα ψάρι, οι γλυκοπατάτες, μία μπριζόλα ή τα μπιφτέκια είναι φαγητά που χρειάζονται απλά λίγη ώρα στον φούρνο και αντίθετα από τα φαγητά κατσαρόλας, δεν απαιτούν να είσαι από πάνω. Με λίγα λόγια, «πέτα ένα φαγητό στον φούρνο», όπως λέω συχνά! Μαγειρική δεν σημαίνει τυλίγω ντολμαδάκια ή κάνω μπεσαμέλ. Υπάρχουν πολλά φαγητά τα οποία δεν απαιτούν ούτε ιδιαίτερο χρόνο, ούτε προετοιμασία.
Το τάπερ το φτιάχνεις από το προηγούμενο βράδυ. Με το κάθε γεύμα οργανωμένο και σχεδόν έτοιμο, το να έχεις έτοιμο το τάπερ σου για την επόμενη μέρα στην δουλειά, είναι παιχνιδάκι.
Τα τάπερ δεν χρειάζεται να έχει μόνο το μεσημεριανό σου. Συχνά, τρώω το πρωινό μου στην δουλειά, ειδικά αν αυτό είναι αβγά βραστά, λίγο ψωμί από αλεύρι αμυγδάλου με αβοκάντο ή κέικ σοκολάτας που έχει μείνει από την προηγούμενη ημέρα. Όσο για τα ενδιάμεσα σνακ, φροντίζω να έχω μαζί μου ένα σακουλάκι με ξηρούς καρπούς, παστέλι ή και φρούτα. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιώ τις πιθανότητες να παραγγείλω κάτι απ’ έξω και έχω πάντα σπιτικό φαγητό στην τσάντα μου.
Πάντως, και να μην προλάβεις να ετοιμάσεις ταπεράκι κάποια μέρα δεν χάθηκε και ο κόσμος, αλλά αν μπορείς να μειώσεις τις φορές που σηκώνεις το ακουστικό για να παραγγείλεις, γιατί να μην το κάνεις;