Ή αλλιώς cobbler μήλου
Μηλόπιτες, μάφιν μήλου, μπισκότα μήλου. Γενικά, τα γλυκά με μήλο δεν είναι ποτέ αρκετά! Δεν ξέρω αν φταίει ο συνδυασμός μήλου με την κανέλα ή αυτό το γλυκόξινο που αφήνει το μήλο όταν ψήνεται, αλλά ποτέ δεν πρόκειται να βαρεθώ οτιδήποτε μηλένιο!
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αυτό που στο εξωτερικό λέμε “apple cobbler”, δηλαδή τα μήλο βρίσκονται στο κάτω μέρος και σκεπάζονται από ένα ζυμαράκι. Οπτικά, δεν μιλάμε για το πιο φωτογενές γλυκό του κόσμου, αλλά γευστικά έχουμε μελωμένα μήλα, που έχουν σιροπιάσει από τη ζάχαρη καρύδας και μία ωραία κρούστα που τα αγκαλιάζει,
Τρώγεται καλύτερα ζεστό και απογειώνεται με γιαούρτι ή παγωτό βανίλια!
Σημειώσεις:
- Η συνταγή είναι vegan, μιας και δεν έχει αβγό.
- Έχω βάλει φυτικό γάλα, αλλά μπορείτε να βάλετε το γάλα της επιλογής σας.
- Χρησιμοποιώ ζάχαρη καρύδας, μιας και μου αρέσει η πιο άγλυκη γεύση της και το καραμελένιο της άρωμα, αλλά μπορείτε να βάλετε απλά καστανή ζάχαρη.
* Μπορείτε να βάλετε μόνο αλεύρι βρώμης 1 φλιτζ και ¼ αντί για αμυγδάλου.
Υλικά:
Για τη βάση
5 μήλα κομμένα σε φέτες
1/3 φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
1 κουτ. γλυκού κανέλα
Για τη ζύμη
1 φλιτζ. αλεύρι βρώμης
¼ φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου*
1/3 φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
1/3 φλιτζ. χοντροκομμένα καρύδια
1 κουτ. γλυκού κανέλα
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ φλιτζ. φυτικό γάλα
2 κουτ. γλυκού baking powder
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς στις αντιστάσεις.
Σε ένα ταψί (περίπου 25 εκ) βάζουμε τα μήλα σε φέτες τη ζάχαρη καρύδας και την κανέλα και τα ανακατεύουμε καλά.
Ψήνουμε για 15 με 17 λεπτά περίπου.
Όσο τα μήλα μας είναι στον φούρνο ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη ζύμη που θα μπει από πάνω,
Σε ένα μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη καρύδας και τα χτυπάμε. Στη συνέχεια ρίχνουμε το φυτικό γάλα και την κανέλα.
Σιγά σιγά βάζουμε τα άλευρα με το baking powder και ανακατεύουμε.
Τέλος ενσωματώνουμε στο μείγμα και τα καρύδας.
Ρίχνουμε το μείγμα από τη ζύμη μας πάνω στα μήλα που έχουμε βγάλει από τον φούρνο και το απλώνουμε να πάει παντού.
Θέλουμε να έχει μία λεπτή στρώση.
Ψήνουμε για 20 με 23 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η ζύμη μας.
Σερβίρουμε με γιαούρτι ή παγωτό.
Διατηρείται για περίπου 5 μέρες στο ψυγείο σε τάπερ!