Μπεσαμέλ μούρλια, χωρίς καθόλου αλεύρι, αγελαδινό γάλα ή βούτυρο!
Αγόρια. Κορίτσια. Μαμά. Μπαμπά. Όποιος, τέλος πάντως, διαβάζει αυτό το μπλογκ! Είμαι πολύ χαρούμενη. Ο λόγος είναι αυτή η νέα συνταγή που ετοίμασα, τέσταρα και σας παρουσιάζω!
Ας πάρω τα πράγματα από την αρχή! Πριν από λίγο καιρό, η φίλη μου, η Ματίλντα, έστειλε σε ένα γκρουπ τσατ που έχουμε όλες οι φίλες μία συνταγή για μία βελουτέ σούπα κουνουπίδι, η οποία, όπως μας είπε ήταν απλούστατη, νοστιμότατη και χωρίς να φαίνεται ότι είναι από κουνουπίδι. Αυτό το λέω, γιατί κι εγώ δεν είμαι καθόλου φανατική του κουνουπιδιού! Θα το κάνω κουνουπίδόρυζο αλλά μέχρι εκεί! Άσε που μυρίζει πάρα πολύ όταν το βράζεις και ακόμα περισσότερο όταν το παίρνεις σε ταπεράκι για το γραφείο!
Αφού, λοιπόν, είδα αυτή τη συνταγή, άρχισα να σκέφτομαι ότι αυτή η σούπα βελουτέ σε πιο πηχτή μορφή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μπεσαμέλ!
Το επόμενο βήμα ήταν να πάρω τη μαμά μου στο τηλέφωνο, η οποία κατέχει την “χημεία” της μαγειρικής για να την ρωτήσω αν πιστεύει ότι θα λειτουργήσει το πλάνο μου.
Έτσι, αφού πήρα το πράσινο φως, μπήκα στην κουζίνα!
Είναι μια συνταγή λίγο απαιτητική, με την έννοια ότι έχει αρκετό χρόνο στην κουζίνα και πολλά σκεύη! Κατά τα άλλα, όλες οι παρασκευές μεμονωμένα είναι απλούστατες!
Επίσης είναι μία συνταγή που αν μισείς το κουνουπίδι, καλό είναι να μην την δοκιμάσεις! Αν, όμως, είσαι ντεμί, όπως εγώ, θα την αγαπήσεις!
Ας πάμε στη συνταγή για να μην σας κρατάω σε αγωνία!
Υλικά:
Για τη βάση:
1 μεγάλη γλυκοπατάτα ή 2 μεσαίες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε φέτες όπως ακριβώς στη γλυκοπατάτα τοστ
ελάχιστο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας πάπρικα
1 κουτ. σούπας κουρκουμά
3 κουτ. σούπας σάλτσα ντομάτα
Για τη μπεσαμέλ:
1 κουνουπίδι
400ml γάλα καρύδας
½κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1 αβγό
Αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και στρώνουμε τις φέτες γλυκοπατάτας πάνω σε ένα ταψί με μία λαδόκολλα. Αλείφουμε τις φέτες με ελαιόλαδο, αλατίζουμε και ψήνουμε για 30᾽. Τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις στρώνουμε σε ένα ταψί (35-38 εκ.).
Όση ώρα ψήνονται οι γλυκοπατάτες μας, βάζουμε σε μία κατσαρόλα το κουνουπίδι, κομμένο σε φούντες, και το γάλα καρύδας.
Θα δείτε ότι το γάλα καρύδας δεν θα καλύψει το κουνουπίδι. Δεν μας πειράζει καθόλου!
Βάζουμε το καπάκι στην κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι.
Χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ σαν να φτιάχνουμε μία πηχτή βελουτέ σούπα. Ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και μόλις κρυώσει λίγο η μπεσαμέλ μου ενσωματώνουμε και ένα αβγό, που το ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε τη μπεσαμέλ στην άκρη και πάμε να φτιάξουμε τον κιμά!
Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο, την πάπρικα και τον κουρκουμά και βάζουμε δυνατή φωτιά. Σωτάρουμε τον κιμά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε την ντομάτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μαγειρεύουμε τον κιμά για περίπου 20 λεπτά μέχρι να “πιει” όλο το ζουμί του.
Αφού βγάλουμε τον κιμά από την φωτιά προσθέτουμε 3 κουταλιές της σούπας από τη μπεσαμέλ μέσα στον μαγειρεμένο κιμά. Ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να ομογενοποιηθεί ο κιμάς και να στέκεται αφού μαγειρευτεί!
Ξεκινάμε τη συναρμολόγηση του πιάτου μας!
Έχουμε ήδη στρώσει στο ταψί τις ψητές γλυκοπατάτες. Βάζουμε από πάνω το κιμά και στρώνουμε την ωραία μας μπεσαμέλ.
Όπως γνωρίζετε δεν τρώω τυριά, οπότε έβαλα λίγο αλεύρι αμυγδάλου για να κάνει κρούστα. Όποιος θέλει να βάλει τυρί, τώρα είναι η ευκαιρία του!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ μας.
Περιμένουμε να κρυώσει και σερβίρουμε!