Συνηθισμένη «κακή συνήθεια» την οποία πρέπει να κόψουμε!
Μία από τις πιο συχνές απορίες που έχει ο κόσμος σχετικά με τις συνταγές μου- εκτός από το “τι είναι η ταπιόκα”- είναι αν τα γλυκά που φτιάχνω παχαίνουν. Θυμάμαι όταν ήμουν μικρή και έλεγα ότι δεν τρώω μακαρόνια γιατί παχαίνουν ο θείος μου, με το φλεγματικό του χιούμορ, αμέσως μου έλεγε ότι δεν παχαίνουν. Και πριν προλάβω να ανοίξω το στόμα μου για να παραπονεθώ παραθέτοντας έρευνες και συμβουλές από διαιτολόγους συμπλήρωνε ότι «τα μακαρόνια δεν παχαίνουν. Αυτός που τα τρώει παχαίνει». Αυτή είναι και η απάντηση που μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό, μόλις με ρωτήσει κάποιος αν αυτό το σοκολατένιο γλυκό παχαίνει.
Το καταλαβαίνω ότι είναι μία συνηθισμένη ερώτηση. Μία ερώτηση που, ίσως, έκανα κι εγώ στο παρελθόν, αλλά αν το καλοσκεφτείς «κρύβει» μέσα της, όλες τις λανθασμένες και διαστρεβλωμένες πεποιθήσεις που έχουμε για το φαγητό και την διατροφή. Είναι το ίδιο με αυτό που μου είχε πει μία φίλη στο παρελθόν ότι πρέπει να αποφεύγω να τρώω αβοκάντο γιατί έχει πολλές θερμίδες και θα παχύνω. Ξέρετε τι δεν έχει πολλές θερμίδες; Τα διάφορα αναψυκτικά «χωρίς ζάχαρη» που υπόσχονται ότι έχουν ελάχιστες έως καθόλου θερμίδες. Και πράγματι αν κοιτάξει κανείς την ετικέτα θα δει ότι οι θερμίδες είναι χαμηλά. Αυτό, όμως, δεν τα καθιστά και υγιεινά ή διατροφικά σημαντικά.
Η ερώτηση αυτή είναι χαρακτηριστική της στάσης που έχουμε απέναντι στο φαγητό. Τα φαγητά χωρίζονται στο μυαλό μας ανάμεσα σε εκείνα που έχουν πολλές θερμίδες και παχαίνουν και σε εκείνα που δεν παχαίνουν. Πλέον, στο εξωτερικό έχει αρχίσει να εδραιώνεται η άποψη ότι η θεωρία των θερμίδων με την οποία μεγαλώσαμε δεν ισχύει πια και ο λόγος είναι ότι τα τρόφιμα επηρεάζουν με διαφορετικό τρόπο τον οργανισμό μας, ανεξάρτητα από τις θερμίδες που έχουν. Για παράδειγμα,τα light προϊόντα μπορεί να έχουν χαμηλές θερμίδες και λιπαρά, αλλά έχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα πείνας ή και εθισμού σε πολλές περιπτώσεις. Αντίθετα, μία χούφτα ξηροί καρποί ή ένα αβοκάντο, μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες αλλά θα σας κάνουν να νιώσετε “γεμάτοι”, θα συμβάλλουν θετικά στην ψυχολογία σας, θα βελτιώσουν την υγεία σας και θα γίνουν κατευθείαν ενέργεια.
Το παράδειγμα που χρησιμοποιώ συχνά είναι το εξής. Αν κάποιος τρώει μόνο ένα μπέργκερ την ημέρα και τίποτε άλλο, μάλλον θα χάσει κιλά, αφού οι θερμίδες που θα λαμβάνει θα είναι λίγες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο είναι σωστό ή καλό για τον οργανισμό του.
Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που πρέπει να χάσουν άμεσα κιλά για λόγους υγείας και η μέτρηση των θερμίδων, καθώς και η συμβουλή ενός διατροφολόγου είναι απαραίτητη. Όλοι οι υπόλοιποι, όμως, οι οποίοι θέλουν να έχουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής και να έχουν μία ισορροπημένη διατροφή καλό θα ήταν να επικεντρώνονται στην ποιότητα των τροφίμων και όχι στις θερμίδες.
Αυτό που λέω πάντα είναι ότι όλα πρέπει να τα τρώμε με μέτρο και χωρίς να πέφτουμε με τα μούτρα (εντάξει κι αυτό στο πρόγραμμα είναι και έχει συμβεί σε όλους μας), να αφαιρέσουμε το άγχος και τις ενοχές από το φαγητό και να προσπαθούμε όσο μπορούμε να τρώμε τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία και έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα χημικά.
Αν καταφέρνουμε να τρώμε χωρίς ενοχές και χωρίς να αναρωτιόμαστε αν κάτι που βάζουμε στο στόμα μας θα μας παχύνει, το φαγητό θα είναι ευχαρίστηση και όχι κάτι αρνητικό.