Εάν έχετε ρίξει μία ματιά στο bubbles & avocados, θα δείτε πολύ συχνά να αναφέρεται ο όρος “clean eating”, οπότε έφτασε και η ώρα για να σας το εξηγήσω.
Το clean eating είναι μία νέα τάση στην διατροφή η οποία, είναι εδώ και καιρό γνωστή στο εξωτερικό. Η «καθαρή διατροφή», όπως είναι και η μετάφραση της στα ελληνικά, βασίζεται στα τρόφιμα, τα οποία έχουν υποστεί ελάχιστη, έως καθόλου επεξεργασία. Η επεξεργασία αυτή μπορεί να αφορά τη ζάχαρη, το αλάτι, τα συντηρητικά ή ακόμα και τις βιταμίνες. Με λίγα λόγια, όσο λιγότερα πράγματα έχει μία ετικέτα ενός προϊόντος, τόσο λιγότερο επεξεργασμένο είναι. Τα σάκχαρα και το νάτριο (το αλάτι δηλαδή) μπορεί να περιέχονται από την φύση τους σε διάφορα τρόφιμα, όπως είναι τα φρούτα και τα ψάρια αντίστοιχα, αλλά αν τα καταναλώσουμε στην αρχική τους μορφή θεωρούνται “clean eating”.
Clean είναι οτιδήποτε υπάρχει στην φύση και δεν έχει περάσει μέσα από εργοστάσιο ή δεν έχει γίνει κάτι ώστε να αλλάξει η σύστασή του. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» θεωρούν ότι τα τρόφιμα αλλάζουν σύσταση ακόμα κι όταν τα βράζεις, αλλά σε γενικές γραμμές υπάρχουν επίπεδα επεξεργασίας. Επεξεργασμένες τροφές θεωρείται από την πάριζα μέχρι το αποξηραμένο φρούτο που έχει προσθήκη ζάχαρης (είναι συχνό φαινόμενο). Φυσικά εννοείται ότι είναι πολύ καλύτερο να φάτε βραστό μπρόκολο, κι ας έχει αλλάξει η σύστασή του, από το να φας πάριζα ή χοτ ντογκ.
Το μυστικό είναι να αποφεύγει κανείς τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα και να βρει αυτό που του ταιριάζει. Για παράδειγμα, εγώ ξεκίνησα να κάνω paleo, αλλά δεν ήμουν έτοιμη να αποχωριστώ τα όσπρια από την διατροφή μου, γιατί θεωρώ ότι στην Ελλάδα έχουμε καλής ποιότητας όσπρια τα οποία είναι ιδιαιτέρως θρεπτικά.
Γιατί είναι κακές οι επεξεργασμένες τροφές;
Οι πολύ επεξεργασμένες τροφές μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο και την υπογονιμότητα. Τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα δεν έχουν τα βασικά θρεπτικά στοιχεία, αλλά περιέχουν συντηρητικά και πρόσθετα, τα οποία συνήθως επιδρούν στην παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συνδέεται με την ευχαρίστηση, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο λιγούρας για junk food.
Τι να έχω στο ψυγείο αν θέλω να κάνω clean eating;
Φάτε οτιδήποτε προσφέρει η φύση και έχει περάσει όσο το δυνατόν λιγότερο μέσα από ένα εργοστάσια. Μαγειρέψτε σπίτι αντί να αγοράζετε έτοιμο φαγητό και έχετε στο νου σας ότι πρέπει πάντοτε να γνωρίζετε οτιδήποτε μπαίνει στον οργανισμό σας.
Συγκεκριμένα:
Μη επεξεργασμένες τροφές:
– Φρέσκα φρούτα και λαχανικά
– Όσπρια
– Ξηροί καρποί
Ελαφρώς επεξεργασμένες τροφές:
– Δημητριακά που δεν έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία, όπως κινόα, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης κλπ
– Κατεψυγμένα λαχανικά
– Έλαια
– Γαλακτοκομικά
– Κρέας (που δεν έχει υποστεί επεξεργασία)
– Ψάρια