Να τι συμβαίνει όταν το σούπερ μάρκετ κάνει λάθος και σου φέρνει μισό κιλό ελιές στο σπίτι.

Σε μία από τις online παραγγελιές μας από το σούπερ μάρκετ έγινε ένα μικρό λάθος και μας ήρθαν κάποια προϊόντα από έναν κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος ομολογώ ήταν αρκετά μερακλής καθώς είχε πάρει τα σαλαμάκια του, τα τυράκια του και γενικά πολλά ψιψιψόνια (όπως τα λέω εγώ). Μαζί είχε και μισό κιλό ελιές, χωρίς κουκούτσι, οι οποίες επειδή είχαν ανοίξει κιόλας δεν μπορούσαν να επιστραφούν. Κι ενώ αποχαιρέτησα όλους τους ωραίους τσιπουρομεζέδες, ξώμεινα με μισό κιλά ελιές.

Ευτυχώς που ο απόγονος λατρεύει τις ελιές, αλλά πόσες να φάει κι αυτός ο δόλιος.

Κάπως έτσι προέκυψαν τα ελιόψωμα.

Τα έχω φτιάξει με απλό αλεύρι ολικής (μπορείτε να βάλετε και ζέας ή δίκοκκο) και βγήκαν τόσο αφράτα και γευστικά που πάθαμε σοκ οικογενειακώς!

Αν και υπολόγιζα να ανεβάσω αυτή τη συνταγή αργότερα κάνατε χαμό στο Instagram, οπότε εκτάκτως ανεβαίνει τώρα!

Η συνταγή είναι για 5 ψωμάκια. Αν θέλετε παραπάνω μπορείτε να διπλασιάσετε τις ποσότητες (θα δείτε σας τις έχω βάλει και σε γραμμάρια), αλλά χωρίς να βάλετε παραπάνω μαγιά. Ένα φακελάκι μαγιά είναι έως και 500 γρ. αλεύρι.

Τα ψωμάκια μπαίνουν στην κατάψυξη.

Υλικά:

1 φλιτζ. νερό χλιαρό (200ml)

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μυλόξυδο

2 φλιτζ. αλεύρι ολικής (250γρ)

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

λίγο αλάτι

σουσάμι

λίγο μέλι για να κολλήσει το σουσάμι

1 φλιτζ. ελιές κομμένες

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μυλόξυδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά (με το χέρι).

Σκεπάζουμε με μία πετ´σετα και αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα.

Ενσωματώνουμε μέσα τις ελιές, αλευρώνουμε μία επιφάνεια και χωρίζουμε το μείγμα μας σε 5 ίσες μπάλες.

Τα βάζουμε στη λαδόκολλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε λίγο νερό με μέλι και με ένα πινέλο περνάμε τα ψωμάκια μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 15 με 17  λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *