Και χωρίς αβγό!
Καλοκαίρι, γέμισαν τα μποστάνια με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα όμορφα λαχανικά και δεν θα μπορούσαν να πάνε χαμένα!
Αυτή η συνταγή είναι αφιερωμένη στα αγαπημένα μου κολοκυθάκια που τα λατρεύω γιατί μπορούν να μεταμορφωθούν σε τόσο μαγικά και διαφορετικά πιάτα. Αυτή η συνταγή δεν θα είναι, όμως, είναι αφιερωμένη στους κολοκυθοκεφτέδες. Και μάλιστα, στους κολοκυθοκεφτέδες χωρίς γλουτένη και χωρίς αβγό.
Έσπαγα το κεφάλι μου να φτιάξω κολοκυθοκεφτέδες χωρίς αβγό στο μείγμα-γιατί το χωρίς γλουτένη είναι το εύκολο κομμάτι-και είμαι πολύ χαρούμενη που τα κατάφερα!
Όλο το μυστικό κρύβεται στην υγρασία που βγάζει το τριμμένο κολοκύθι, ναι αυτή την υγρασία που συνήθως στραγγίζουμε και πετάμε τα υγρά, τον λιναρόσπορο και το ταχίνι.
Μόλις φτιάξετε το μείγμα, δουλέψτε το με τα χέρια ώστε η υγρασία από το κολοκύθει να βγει και να δέσει με το ρεβυθάλευρο! Όσο το ανακατεύετε, τόσο το μείγμα θα δένει.
Προαιρετικά βάζετε και τυράκι.
Φύγαμε για τη συνταγή των κολοκυθοκεφτέδων που μπορεί να μην έχουν σχήμα κεφτέ, αλλά από γεύση σκίζουν!
Υλικά:
3 φλιτζ. τριμμένα κολοκυθάκια (5 μεγάλα ή 6 μεσαία κολοκυθάκια)
¾ φλιτζ. ρεβυθάλευρο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα
1 χούφτα δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κουτ. σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός
1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
1 κουτ. σούπας ταχίνι
άνηθος
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το τριμμένο κολοκύθι, που έχει τρίψει στη χοντρή μεριά του τρίφτη, και ρίχνουμε μέσα το λεμόνι, το αλατοπίπερο και το ταχίνι και το αφήνουμε να βγάλει την υγρασία του. Μετά από 7-10 λεπτά, ρίχνουμε το ρεβυθάλευρο, το κρεμμυδάκι, τον δυόσμο, τον άνηθο και τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
Όσο ανακατεύουμε, τόσο θα ομογενοποιείτε το μείγμα μας μέχρι να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Βάζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι αρκετά, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας και το πατάμε λίγο με το κουτάλι. Το αφήνουμε 2 με 3 λεπτά και το γυρίζουμε.
Επαναλαμβάνουμε και για το υπόλοιπο μείγμα.
Αν το τηγάνι μας είναι μεγάλο βάζουμε ταυτόχρονα πολλούς κεφτέδες.
Αν δούμε ότι οι κεφτέδες μας “αρπάζουν” χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Θα έχουμε 10 με 11 κεφτέδες ανάλογα πόσο μεγάλους τους κάνουμε!
Αν δεν τους φάτε αμέσως, διατηρούνται στο ψυγείο σε τάπερ για 3 με 4 μέρες. Αλλά πιστέψτε με δεν θα αντέξουν τόσο!
Update:
Μπορείτε να ψήσετε τους κολοκυθοκεφτέδες στον φούρνο, στους 200 βαθμούς (στις αντιστάσεις).
Βάζετε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα. Στρώνετε τους κεφτέδες, βάζετε λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνετε 20 λεπτά. Τους γυρίζετε με μία σπάτουλα και ψήνετε για ακόμα 5 λεπτά.
One comment
Σωτηρια
Αντι για ταχινι μπορουμε κατι αλλο; Εχουμε αλλεργια.