Είναι τύπου Θεσσαλονικής και θα γίνουν η νέα σας εμμονή!

Μπορεί να μην σας δείχνω τάπερ (γιατί δεν φτιάχνω) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειαζόμαστε οικογενειακώς τα εύκολα σνακ μας. Και ξέρετε ότι τα κουλούρια είναι σίγουρη επιτυχία πάντα!

Θα ξεκινήσω λέγοντας για τις αντικαταστάσεις. Έχω χρησιμοποιήσει αλεύρι ζέας, αλλά μπορείτε να βάλετε δίκοκκο ή ολικής. Το χαρουπάλευρο προσθέτει μία ελαφριά γλύκα, πέρα από τα θρεπτικά του συστατικά και είναι ένα υλικό που το λατρεύω! Αν δεν θέλετε να το βάλετε, όμως, απλά προσθέστε ίδια ποσότητα αλεύρι. Δώστε του μια ευκαιρία, όμως!

Το μείγμα μας δεν θα φουσκώσει πολύ γιατί τα σκληρά άλευρα δεν φουσκώνουν τόσο, αλλά η μαγιά στιγμής που έχω στη συνταγή βοηθάει να τα αφρατέψει.

Μπαίνουν στην κατάψυξη.

Σε κάποια έβαλα τυρί μέσα, ωραία ήταν, αλλά τα προτιμώ σκέτα!

Σας έχω και γραμμάρια αυτή τη φορά γιατί έκατσα και τα μέτρησα, τέτοια προκοπή!

Το λουκούμι (και οι γονείς μου) τα ΤΣΑΚΙΣΑΝ, και κάπως έχω καταλήξει να ταΐζω εγώ τους γονείς μου αντί να μας φέρνουν εκείνοι κανένα τάπερ (αστειεύομαι μαμά και μπαμπά!).

Πάμε για τη συνταγή!

Υλικά:

1 φλιτζ. νερό χλιαρό (200ml)

3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

2 κουτ. σούπας μυλόξυδο

2 φλιτζ. αλεύρι ζέας (250γρ)

1/2 φλιτζ. χαρουπάλευρο (55γρ)

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

λίγο αλάτι

σουσάμι

λίγο μέλι για να κολλήσει το σουσάμι

τυρί φέτα ή κατσικίσιο (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ βάζουμε το νερό, τη μαγιά, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το μυλόξυδο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.

Ρίχνουμε τα άλευρα και ανακατεύουμε καλά (με το χέρι).

Αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα.

χωρίζουμε το μείγμα μας σε 6 ίσες μπάλες. Αν θέλουμε να προσθέσουμε τυρί το ενσωματώνουμε στο μείγμα.

Κάνουμε με το δάχτυλο μία τρύπα στη μέση και τα ανοίγουμε προσεκτικά σιγά σιγά μέχρι να πάρουν σχήμα κουλουριού.

Τα βάζουμε στη λαδόκολλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε λίγο νερό με μέλι και με ένα πινέλο περνάμε τα κουλούρια μας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *