Σπιτικά και πανεύκολα!
Στο σπίτι αγοράζουμε κάτι τρομερά κριτσίνια με χαρούπι, με τα οποία τρελαίνεται και ο μικρός, αλλά και εγώ! Παρ᾽ολ᾽αυτά είναι ελαφρώς ακριβά και κάθε φορά το σκέφτομαι αν να τα αγοράσω, ειδικά με τις τιμές που έχουν πάει στα ύψη.
Σκέφτηκα, λοιπόν, να φτιάξω τα δικά μου κριτσίνια με χαρούπι και αλεύρι ζέας και πραγματικά ήταν ΠΑΝΕΥΚΟΛΑ και πολύ οικονομικά! Τα συγκεκριμένα κριτσίνια είναι ελαφρώς μαλακά. Μπορείτε να τα ψήσετε λίγο περισσότερο για να γίνουν πιο τραγανά.
Λίγα λόγια για το αλεύρι ζέας, μιας και με ρωτάτε συχνά.
Αλεύρι ζέας είναι μία συγκεκριμένη ελληνική ποικιλία, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για δίκοκκο αλεύρι. Στην Ελλάδα νομίζω υπάρχει μόνο μία εταιρεία που έχει αλεύρι ζέας, οπότε αν δεν βρεθεί στο δρόμο σας η συγκεκριμένη εταιρεία ή είστε στο εξωτερικό η ίδια συνταγή γίνεται και με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι!
Η συνταγή είναι μετρημένη σε φλιτζάνια γιατί σιχαίνομαι τις συνταγές με τα γραμμάρια!
Καταλαβαίνω ότι κάποιους από εσάς σας δυσκολεύει αυτό αλλά είναι μέρος της μαγειρικής μου φιλοσοφίας και το βρίσκω εντελώς απελευθερωτικό. Για να σας διευκολύνω, φλιτζάνι εννοούμε φλιτζάνι του τσαγιού και είναι αυτό που χωράει μέσα 250ml νερό. Στη συγκεκριμένη συνταγή μιας και όλα είναι μετρημένα σε φλιτζάνια δεν έχει και τόσο σημασία γιατί οι αναλογίες θα παραμείνουν ίδιες!
Πάμε για συνταγή!
Υλικά:
2,5 φλιτζ. αλεύρι ζέας
1/3 φλιτζ. χαρουπάλευρο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
1/2 με 2/3 φλιτζ. νερό (προσθέστε το σιγά σιγά για να δείτε πόσο θα πάρει)
2 κουτ. γλυκού baking powder
λίγο αλάτι
Εκτέλεση:
Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς στον αέρα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το χαρουπάλευρο, το αλάτι και το baking και τα ανακατεύουμε με μία μαρίζ (σπάτουλα).
Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σιγά σιγά το νερό.
Εκεί πρέπει να μπει χέρι για το ζύμωμα! Θέλουμε ένα ζυμαράκια σαν πλαστελίνη.
Παίρνουμε μπαλάκια από το ζυμάρι και τα ανοίγουμε σαν μακαρόνια (μήκος ένα δάχτυλο περίπου). Τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί μας. Δεν μας πειράζει να είναι αρκετά κοντά.
Θα έχουμε περίπου 30 με 32 κριτσίνια.
Ψήνουμε για 12 με 14 λεπτά.
2 comments
Νεφέλη
Υπέροχη συνταγή!
Katerina Nanopoulou
<3