Τέλειο γλυκό για μικρούς και μεγάλους! Μη σας τρομάζουν οι στρώσεις, η παρασκευή του είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζετε!

Η αρώνια ταιριάζει άψογα με το λεμόνι. Σε αυτή τη συνταγή, ξάπλωσε πάνω σε μία τραγανή βάση, πασπαλίστηκε με λίγο καρύδι για να δώσει κάτι τραγανό, σκεπάστηκε ελαφρά για να μην σκάσει και σερβιρίστηκε σε μορφή μπάρας.

Υλικά:

Για τη βάση:

2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου

2 κουτ. σούπας αλεύρι καρύδας

1/3 φλιτζ. μέλι

1/3 φλιτζ. λάδι καρύδας λιωμένο

Ξύσμα από ½ λεμόνι

Λίγο αλάτι

Για τη γέμιση με την αρώνια:

1 ¾ φλιτζ. αρώνια

1 κουτ. σούπας άμυλο ταπιόκας

1 κουτ. σούπας μέλι

Ξύσμα από ½ λεμόνι (προαιρετικά)

 

¼ φλιτζ. καρύδια για πασπάλισμα

 

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώνουμε μια λαδόκολλα, σε ένα τετράγωνο ταψί (20 εκ.).

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη βάση, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δημιουργηθεί μία ζύμη.

Κρατάμε το ¼ της ζύμης στην άκρη (θα το χρησιμοποιήσουμε από πάνω αργότερα) και στρώνουμε τη ζύμη πάνω στη λαδόκολλα, πιέζοντας με τα δάχτυλά μας, ώστε να έχουμε μία ομοιόμορφη βάση.

Ψήνουμε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα οι άκρες από τη βάση και την αφήνουμε να κρυώσει.

Όσο ψήνουμε τη βάση στον φούρνο, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τα υλικά για τη γέμιση με την αρώνια (εκτός από το ξύσμα λεμονιού), σε μέτρια φωτιά. Ψήνουμε για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς και πιέζοντας ελαφρά την αρώνια. Θα δείτε ότι θα δημιουργηθεί ένα κολλώδες μείγμα που μοιάζει πολύ με μαρμελάδα. Αφού το αφαιρέσουμε από την φωτιά, προσθέτουμε και το ξύσμα λεμονιού.

Προσθέτουμε το μείγμα με την αρώνια, πάνω στην ψημένη βάση και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι. Με τα χέρια μας κόβουμε το ¼ της ζύμης που έχουμε κρατήσει σε μικρά κομμάτια και τα τοποθετούμε ακανόνιστα πάνω από την αρώνια, σκεπάζοντας τη γέμιση και πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.

Δεν θέλουμε να την σκεπάσουμε εντελώς, οπότε κάποια κενά δεν μας ενοχλούν!

Ψήνουμε για 20-22’. Αφήνουμε τις μπάρες μας να κρυώσουν, κόβουμε και σερβίρουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *