Ούτε και μέλι.
Αρχικά θέλω να ξεκινήσω αυτή τη συνταγή δηλώνοντας ότι δυσκολέυομαι να χρησιμοποιήσω τη νέα γραφή για τη λέξη «βερίκοκο», αφού για μένα θα γράφεται πάντα «βερύκοκο». Και αφού κάλυψα αυτό το σημαντικό θέμα, μπορώ να συνεχίσω με τη συνταγή.
Η μαρμελάδα βερίκοκο είναι η μαρμελάδα των παιδικών μου χρόνων. Μου θυμίζει τα καλοκαίρια που πήγαινα στο εξοχικό της γιαγιάς μου στη Σαλαμίνα και μαζεύαμε τα βερύκοκα από τα δέντρα για να τα κάνει μαρμελάδα. Αφού την φτιάχναμε, με έστελνε στο μαγαζάκι της γωνίας για να πάρω ψωμί πολυτελείας και να φάω για πρωινό μαζί με βούτυρο. Και μόνο η μυρωδιά της σπιτικής μαρμελάδας μπορεί να με ταξιδέψει πίσω σε εκείνα τα χρόνια και έχοντας χάσει την υπέροχη γιαγιά μου κοντά ένα χρόνο, είναι η τέλεια ευκαιρία για να φτιάξω τη δική μου εκδοχή μαρμελάδας βερίκοκο, χωρίς ζάχαρη, αλλά με πολλή αγάπη!
Η έμπνευση μου ήρθε όταν μία μέρα μια φίλη στο Instagram με ρώτησε αν έχω κάποια συνταγή για μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη ή μέλι για να δώσει στο παιδί της που είναι κάτω του ενός έτους.
«Γιατί δεν δοκιμάζει χουρμάδες;», της γράφω και ένα λαμπάκι άναψε στο κεφάλι μου!
Έβαλα το σατανικό μου σχέδιο σε εφαρμογή και έτσι προέκυψε η μαρμελάδα βερίκοκο χωρίς ζάχαρη! Με απλούστατη εκτέλεση!
Υλικά:
500 γρ βερίκοκα χωρίς κουκούτσι και κομμένα στη μέση
6 χουρμάδες βασιλικοί
2 κουτ. σούπας σπόρους chia
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τους χουρμάδες σε βραστό νερό και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 5-7 λεπτά.
Μόλις μαλακώσουν βγάζουμε το κουκούτσι και τους χτυπάμε σε ένα μπλέντερ. Κρατάμε το νερό που τους μουλιάσαμε.
Βάζουμε μία μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα τους πολτοποιημένους χουρμάδες, τα βερίκοκα κομμένα στη μέση ή και σε μικρότερα κομμάτια και 2 κουταλιές της σούπας από το νερό που μουλιάσαμε τα βερίκοκα.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν τα βερύκοκα, χαηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και με ένα κουτάλια ανακατεύουμε ενώ παράλληλα πολτοποιούμε τα βερίκοκα.
Ανακατεύουμε για 10 περίπου λεπτά, μέχρι τα βερύκοκα και οι χουρμάδες να έχουν λιώσει. Η μαρμελάδα μας θα πρέπει να έχει αρχίσει να σχηματίζεται.
Αν δούμε ότι χρειάζεται λίγο νερό προσθέτουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τους σπόρους chia.
Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν την βάλουμε σε βαζάκια.
*Αν την θέλουμε πιο πολτοποιημένη, μπορούμε να την πατήσουμε με μια κουτάλα ή να την βάλουμε στο multi.
Η μαρμελάδα διατηρείται για 7-10 μέρες.