Νηστίσιμη και vegan!
Να, λοιπόν, που έφτασε η στιγμή της μπολονέζ μανιταριών, μιας και είμαστε στο πνεύμα της νηστείας και της μεγάλης εβδομάδας.
Ήθελα καιρό να την κάνω αυτή τη συνταγή, αν και δεν νηστεύω, αλλά είναι στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας που κάνουμε να μειώσουμε αρκετά το κρέας στο σπίτι μας. Και είναι κάτι που είναι πιο εύκολο στη θεωρία από την πράξη, καθώς ο εγκέφαλός μας είναι συντονισμένος στην κρεατοφαγία και συχνά δεν βρίσκουμε εύκολες λύσεις για καθημερινή μαγειρική που δεν έχουν κρέας και είναι λίγο διαφορετικές!
Πάμε στη συγκεκριμένη συνταγή τώρα.
Στα μανιτάρια σας γράφω να βάλετε ένα μιξ από καφέ και λευκά. Προσωπικά μου αρέσουν περισσότερο τα καφέ, γιατί “κρατάνε” περισσότερο και δίνουν καλύτερο σώμα στη σάλτσα. Επίσης, τα προτιμώ αρκετά ψιλοκομμένα ώστε να θυμίζουν κιμά, αλλά είναι εντελώς θέμα γούστου. Κάποιοι, για παράδειγμα, περνάνε και ένα μέρος από τα μανιτάρια από μπλέντερ.
Τη σάλτσα τη συνδυάζετε με όποιο μακαρόνι θέλετε, εννοείται! Κι αν δεν νηστεύετε, μπορείτε να βάλετε και τυράκι από πάνω!
Το λουκούμι τσάκισε τη συνταγή να ξέρετε!
Φύγαμε για συνταγή!
Υλικά:
600 γρ.μανιτάρια καφέ και λευκά ψιλοκομμένα
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας πελτές
1 με 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
λίγο κύμινο
ελαιόλαδο
αλατοπίπερο
Εκτέλεση:
Σε μία σωτέζα βάζουμε 3 με 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο να κάψει καλά μαζί με το σκόρδο και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια μας.
Μόλις μαλακώσουν και πάρουν χρώμα, βάζουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, αλατοπίπερο και κύμινο και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε νερό, μέχρι να καλυφθούν τα μανιτάρια χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μεσαίο και σιγοβράζουμε με κλειστό καπάκι.
Αν σωθεί το νερό προσθέτουμε.
Σιγοβράζουμε για 30 με 35 λεπτά.
Σερβίρουμε με μακαρόνια!