Χωρίς αβγό!
Οι περισσότερες συνταγές προκύπτουν από ανάγκη.
Κάποιες φορές μία σκέψη όπως “αχ να είχα κάτι γλυκό να φάω, ας δω τι έχω στο ντουλάπι”, μπορεί να είναι αρκετό για να φτιαχτεί μία υπέροχη συνταγή.
Ή “ας πειραματιστώ με αυτά που έχω στο ψυγείο για να μην τα πετάξω”.
Από ανάγκη δημιουργήθηκε και αυτή η συνταγή για τους μπροκολοκεφτέδες. Έψαχνα να βρω ένα εναλλακτικό σνακ, το οποίο να μην περιέχει αβγό και να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο θρεπτικό, ώστε να μπορώ να το δίνω στο λουκουμάκι. Συγκεκριμένα, έψαχνα κάτι αλμυρό, που μπορεί να προσφερθεί και για βραδινό, να μπαίνει στην κατάψυξη για μία δύσκολη στιγμή και να μπορείς να το πάρεις εύκολα σε κάποια βόλτα, γιατί πλησιάζει και καλοκαίρι και πρέπει να ετοιμαζόμαστε και για τα τάπερ της παραλίας.
Λίγα λόγια για τη συνταγή!
Όπως θα δείτε δεν έχει αβγό. Όταν θα βάλετε όλα τα υλικά, όπως γράφω στην εκτέλεση θα σας φανεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί μείγμα για κεφτέδες. Ο Φώτης με κοιτούσε σαν να είμαι ούφο όταν με έβλεπε να ανακατεύω τα υλικά με τα χέρια μου, σίγουρος ότι δεν θα ενωποιηθούν.
Όσο, όμως, ανακατεύετε το μείγμα και το μπρόκολο με το κρεμμύδι βγάζουν υγρασία, το ρεβυθάλευρο θα βρει την ευκαιρία του να την απορροφήσει και να δημιουργηθεί ένα ωραιότατο μείγμα! Trust the process!
Δεν το έχω δοκιμάσει με άλλο αλεύρι και δεν το συστήνω γιατί το ρεβυθάλευρο απορροφά τέλεια την υγρασία από τα λαχανικά.
Το ωμό μπρόκολο όταν τριφτεί σε πολυκόφτη κάνει χαμό στην κουζίνα, για να μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα! Αξίζει, όμως, γιατί οι μπροκολοκεφτέδες είναι πεντανόστιμοι και έχουν πάρει και την έγκριση του λουκουμιού!
Πάμε για τη συνταγή!
Υλικά:
Φούντες από ένα μπρόκολο
½ κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζ. ρεβυθάλευρο
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο (και λίγο ακόμα για το ταψί)
2 κουτ. σούπας λιναρόσπορος κοπανιστός
κύμινο
αλάτι, πιπέρι (παραλείψτε το αλάτι αν είναι για παιδί κάτω του έτους)
Εκτέλεση:
Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε μία λαμαρίνα και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε έναν πολυκόφτη βάζετε το ωμό μπρόκολο, μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Το χτυπάμε καλά, μέχρι να τριφτεί εντελώς.
Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το ρεβυθάλευρο, τον λιναρόσπορο, το κύμινο και το αλατοπίπερο.
Ξεκινάμε το πλάσιμο με τα χέρια, δουλεύοντας το μείγμα. Θα χρειαστεί κάποια ώρα για να γίνει το μείγμα συμπαγές και να μπορεί να πλάθεται σε κεφτέδες.
Μόλις το μείγμα πλάθεται, το κάνουμε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε στη λαδόκολλα.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, γυρνώντας τα στα μισά του χρόνου.
Αφήνουμε να κρυώσουν και απολαμβάνουμε!
*Διατηρούνται σε τάπερ στο ψυγείο και στην κατάψυξη για 3 μήνες
One comment
Vasia
Θα τα δοκιμάσω, φαίνονται πολύ ωραία! Στην καταψυξη εσύ τα διατηρείς ψημένα η ωμά?