Εννοείται φτιάχνονται όλο τον χρόνο!
Αυτές τις χριστουγεννιάτικες φόρμες για μάφιν τις έχω αγοράσει τουλάχιστον 2 χρόνια και δεν είχα βρει την ευκαιρία να τις χρησιμοποιήσω. Όταν σκέφτηκα να φτιάξω μάφιν με γεύση μελομακάρονο, κατάλαβα ότι είχαν, επιτέλους, βρει τον σκοπό τους!
Αυτά τα μάφιν, ρε παιδιά, είναι όνειρο. Αρχικά, μοσχομύρισε όλο το σπίτι και είναι τόσο αφράτα που θα σας κάνει να τα λατρέψετε.
Λίγα λόγια για τη συνταγή.
Η συνταγή έχει μέλι. Γράφω 2 με 3 κουταλιές της σούπας μέλι, ανάλογα με το πόσο γλυκό το θέλει ο καθένας. Προσωπικά, 3 κουταλιές ήταν πολλές για τα γούστα μου, αλλά, όπως γνωρίζετε μου αρέσουν τα κάπως πιο άγλυκα γλυκά!*
Εννοείται, μπορείτε να αντικαταστήσετε και με χαρουπόμελο.
Προτιμήστε ακέρωτα πορτοκάλια για το ξύσμα.
Θα με ρωτήσετε αν μπορείτε να αντικαταστήσετε με κάτι το αλεύρι αμυγδάλου. Θεωρητικά, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Δεν το έχω τεστάρει, αλλά ο συνδυασμός αμυγδάλου, ελαιολάδου και μελιού είναι εκείνος που πραγματικά κάνει όλη τη διαφορά σε αυτή τη συνταγή. Μάλιστα μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το αλεύρι βρώμης και να βάλετε 2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου!
Όσο για την ταπιόκα, η πιο συχνή ερώτηση για αντικατάσταση, μπορείτε να βάλετε κορν φλάουρ στην ίδια ποσότητα (έχω και σχετικό highlight στο Instagram), αλλά δώστε την ευκαιρία στην ταπιόκα. Είναι ένα εξαιρετικό υλικό για τη ζαχαροπλαστική!
Πάμε να δούμε τη συνταγή:
Υλικά:
2 αβγά
2 με 3 κουτ. σούπας μέλι*
1,5 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου
½ φλιτζ. αλεύρι βρώμης
½ φλιτζ. άμυλο ταπιόκας
1 κουτ. γλυκού κανέλα
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού baking powder
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αβγά, το μέλι και το ελαιόλαδο και χτυπάμε καλά με έναν αβγοδάρτη.
Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι βρώμης, την ταπιόκα και το αλεύρι αμυγδάλου και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το baking, την κανέλα και το ξύσμα από το πορτοκάλι και ανακετύουμε με μία σπάτουλα.
Με ένα κουτάλι βάζουμε το μείγμα σε θήκες για μάφιν, μέχρι να γεμίσουν τα ¾ και ψήνουμε για 20 με 22 λεπτά.
Βάζουμε μία οδοντογλυφίδα για να βεβαιωθούμε ότι ψήθηκαν.
Θα έχουμε 12 μάφιν.
3 comments
Αννα Πετρακη
Μόλις τα έφτιαξα, είναι απλά τέλεια! Εύκολα, γευστικά, υγιεινά… Jack pot σα να λέμε 😃😃
αααα για πρώτη φορά χρησιμοποίησα άμυλο ταπιοκας, δίνει απίστευτη υφή…
Ευχαριστούμε πολύ😍
Diony
Καλημέρα.
Η υφή της ζύμης δεν είναι μαλακή. Η δοσολογία για το αλεύρι αμυγδάλου είναι σωστή? Δυστυχώς μαφιν δε βγήκαν.
Μαροα
Η δοσολογία για το αλεύρι αμυγδάλου ποια είναι; 1 1/2 φλυτζανι;