Μία συνέντευξη με την διατροφολόγο με εξειδίκευση στην παιδική διατροφή, Ειρήνη Καμαρίτη.
Με έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλώ για την Ειρήνη Καμαρίτη. Είναι μία εξαιρετική παιδοδιατροφολόγος που βοηθά καθημερινά γονείς και παιδιά να αγαπήσουν το φαγητό και να αναπτύξουν όλες τις δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν ώστε να γίνουν happy eaters, χτίζοντας μία καλή και θετική σχέση γύρω από το οικογενειακό τραπέζι.
Ταυτόχρονα, βοηθά και εμάς τους γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, χωρίς άγχος, εκπαιδεύοντάς μας γύρω από το φαγητό.
Κάποιοι την γνωρίζετε ως tiefagasimero στο Instagram και σήμερα θα μας απαντήσει σε μερικές βασικές ερωτήσεις γύρω από τα πρώτα γεύματα των παιδιών μας και το ταξίδι των στερεών τροφών!
Διαβάστε ακόμα:
BLW: Το δικό μας ταξίδι εισαγωγής στις στερεές τροφές!
Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός πριν ξεκινήσει στερεές;
Το φαγητό είναι ένα ακόμη στάδιο της ψυχοκινητικής εξέλιξης του ανθρώπου και τα μωρά είναι φτιαγμένα για να τρώνε. Τι χρειάζεται ένα μωρό για να ξεκινήσει φαγητό; Σημάδια ετοιμότητας! Βεβαιωθείτε ότι το μωρό δείχνει ενδιαφέρον για το φαγητό πριν ξεκινήσετε. Κατά την εισαγωγή στερεών επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια του βρέφους, την ομαλή εισαγωγή υποαλλεργικών τροφών, στη σταδιακή εισαγωγή αλλεργιογόνων αλλά κυρίως στο να περνάμε καλά! Μην ξεχνάτε ότι αυτή είναι η γνωριμία του μωρού σας με το φαγητό. Γι αυτό μας ενδιαφέρει η εξερεύνηση, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και κυρίως η απόλαυση της διαδικασίας. Το τραπέζι είναι ένα νέο πλαίσιο αλληλεπίδρασης με τους φροντιστές, οπότε θέλουμε τα μωρά να περνούν όμορφα την ώρα του φαγητού. Έτσι βάζουμε τα θεμέλια της υγιούς σχέσης με το φαγητό που ξεκινά!
Γιατί το φαγητό σερβίρεται στο τραπέζι και τα παιδιά πρέπει να κάθονται σε σωστή στάση όταν τρώνε;
Η σωστή στάση σώματος προάγει την ασφάλεια. Όταν ένα παιδί κάθεται, είναι λιγότερο πιθανό να πνιγεί από το φαγητό του σε σύγκριση με όταν τρέχει ή παίζει. Επιπλέον, το κάθισμα στο τραπέζι δημιουργεί ένα δομημένο περιβάλλον φαγητού, το οποίο είναι βοηθά στην επίγνωση σχετικά με την τροφή που καταναλώνεται και την την αποτροπή αφηρημένης κατανάλωσης φαγητού. Ερευνητικά μάλιστα φαίνεται ότι τα οι θετικές εμπειρίες στο τραπέζι και τα γεύματα με έναν ενήλικα συμβάλλουν στη τη δοκιμή νέων τροφών, την καλύτερη πέψη, την ενίσχυση της επικοινωνίας του παιδιού και την καλή σχέση με το φαγητό. Το κάθισμα, πέρα από τη σωματική ασφάλεια, προωθεί επίσης μακροπρόθεσμα ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες. Άλλωστε, τα γεύματα με όρια διαπρέπουν!
Γιατί, η μετάβαση από τα αλεσμένα στα κομμάτια είναι καλό να γίνεται στους 8 με 10 μήνες;
Μεταξύ 8-10 μηνών τα μωρά αναπτύσσουν το πιάσιμο μεταξύ αντίχειρα και δείκτη. Αυτή είναι μια νέα δεξιότητα που θέλουμε ενισχύσουμε. Τότε λοιπόν είναι ιδανική στιγμή για να προσφέρουμε φαγητό που απαντά στο αναπτυξιακό στάδιο του μωρού, στις δεξιότητές του και ενισχύει την αυτονομία του: φαγητό σε κομμάτια.
Πολλές φορές ωστόσο τα μωρά σε αυτή την ηλικία αρνούνται να φάνε αλεσμένα. Με αυτή τη συμπεριφορά επικοινωνούν την ανάγκη τους για αλλαγή σύστασης και υφής. Η παράταση της πολτοποίησης μετά το πέρας του 10ου μήνα ζωής έχει βρεθεί ότι μπορεί να συνδέεται με προβλήματα μάσησης, κατάποσης και αποδοχής υφών.
Από την εμπειρία σου, ποιο είναι το μεγαλύτερο “λάθος” που κάνουν οι γονείς όταν ξεκινάνε στερεές τροφές
Παρατηρώ το εξής παράδοξο: εμπιστευόμαστε ένα μωρό σε σχέση με το πόσο γάλα θα πιεί και τα μωρά αναπτύσσονται υπέροχα. Όταν πρόκειται για φαγητό, συχνά θέλουμε να πάρουμε τον έλεγχο. Τα μωρά έχουν μηχανισμούς αυτορρύθμισης ισχυρότατους και προστατευτικούς και χάρη σε αυτούς ξέρουν καλύτερα από εμάς πόσο φαγητό χρειάζεται το σώμα τους. Οπότε η μεγαλύτερη «παγίδα» για τους σύγχρονους γονείς είναι να πιέζουν ένα παιδί παρά τη θέλησή του να φάει. Το παιδί τους είναι αυτό που αποφασίζει πόσο θα φάει. Αλλωστε το φαγητό δεν είναι μόνο θρέψη, θερμίδες και γραμμάρια.
Τι κάνουμε όταν ο παιδίατρος επεμβαίνει στη διατροφή των παιδιών; Για παράδειγμα συστήνει τα παιδιά να τρώνε μόνο βραστά φαγητά χωρίς μπαχαρικά; Ή δεν συμφωνεί καθόλου να δώσουμε αλλεργιογόνα στο παιδί από νωρίς; Ή είναι εντελώς κατά να δώσουμε κομμάτια στο παιδί;
Σε αυτή την περίπτωση ο γονιός μπορεί να διχαστεί για το ποια οδηγία είναι σωστή. Ευτυχώς υπάρχει πολύ μεγάλη και σύγχρονη έρευνα διαθέσιμη που μας αποδεικνύει περίτρανα ότι τα αλλεργιογόνα θέλουμε να εισαχθούν εγκαίρως πριν το έτος και ότι τα μπαχαρικά έχουν οφέλη και ενισχύουν το ενδιαφέρον των μωρών για το φαγητό!
Όσον αφορά στα κομμάτια, τόσο η μέθοδος blw όσο και η έγκαιρη μετάβαση από τα αλεσμένα σε κομμάτια είναι αποδεδειγμένα ασφαλής, ενισχύει την αυτοπεποίθηση, την αυτονομία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του βρέφους, συμβάλλοντας στην αποδοχή μεγαλύτερης γκάμας τροφίμων και υφών.
( έκαστος στο είδος του. )
Ποιες είναι άλλες πηγές πρωτεΐνης για ένα παιδί που δεν τρώει κρέας;
Οι περισσότερες φυτικές τροφές περιέχουν πρωτεΐνη. Τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια, φάβα), ο αρακάς, τα δημητριακά, οι καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια, κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος κ.α.), οι σπόροι (λιναρόσπορος, τσία κ.ά), η σόγια και τα προϊόντα της (τόφου, τέμπε), αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης. Οπότε επικεντρωνόμαστε στην παροχή ποικιλίας τροφών για την κάλυψη των αναγκών των μωρών. Ωστόσο μέχρι το χρόνο εστιάζουμε περισσότερο σε τροφές πλούσιες σε σίδηρο.