Το άχαστο φαγητό που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάθε τραπέζι!
Δεν βάζω συχνά συνταγές για κρέας, όχι επειδή δεν το τρώω, αλλά επειδή τις θεωρώ βαρετές! Προτιμώ να μοιράζομαι μαζί σας όμορφα γλυκά και δημιουργική ζαχαροπλαστική (αν μπορούμε να την πούμε έτσι), παρά αλμυρές συνταγές με κρέας. Και όπως έχετε καταλάβει μου αρέσει πολύ να σας δίνω συνταγές που με ενθουσιάζουν και δεν χορταίνω να τις τρώω εγώ η ίδια!
Αυτό το οσομπούκο θα γίνει η εξαίρεση στον κανόνα, όχι μόνο επειδή είναι μια πανεύκολη συνταγή, αλλά και επειδή πραγματικά όποτε την φτιάχνω ενθουσιάζει τους πάντες (κι εμένα μαζί). Επιπλέον, είναι μία άχαστη συνταγή που πετυχαίνει κάθε φορά!
Αν δε, είστε από εκείνους που τρώνε και το μεδούλι, θα έχετε ένα λόγο παραπάνω να ευχαριστηθείτε τη συγκεκριμένη συνταγή!
Θα χρειαστείτε μια εμαγιέ γάστρα, ελάχιστο χρόνο προετοιμασίας και το αφήνετε στον φούρνο και το ξεχνάτε!
Θα παρατηρήσετε ότι στη συνταγή δεν έχω βάλει συγκεκριμένη δόση για αλάτι και ο λόγος είναι ότι θεωρώ ότι πρέπει να βάζει ο καθένας όσο αλάτι προτιμά, μιας και είναι εντελώς θέμα προσωπικού γούστου.
Δεν προσθέτω καθόλου νερό στο ψήσιμο στον φούρνο, αφού βγάζει αρκετά υγρά το κρέας και δεν χρειάζεται!
Επίσης, θα δείτε ότι ο χρόνος εκτέλεσης της συνταγής δεν είναι σταθερός, αφού εξαρτάται πολύ από το κομμάτι κρέας που θα τύχει. Πολλές φορές κάποια κομμάτια τυχαίνει να είναι πιο σκληρά και χρειάζονται λίγο περισσότερο ψήσιμο.
Συνταγή για 4 μερίδες.
Υλικά:
4 κομμάτια οσομπούκο μεγάλα
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλη γλυκοπατάτα στα 4
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα στη μέση και μετά κάθετα σε φέτες
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί (περίπου 130 ml)
1 κουτ. σούπας πελτές
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις και βγάζουμε μία γάστρα να είναι έτοιμη.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε ελάχιστο ελαιόλαδο (2 κουτ. σούπας το πολύ). Θωρακίζουμε το κρέας μας, περνώντας το και από τις δύο πλευρές από το τηγάνι. Τοποθετούμε το κρέας στη γάστρα και βάζουμε στα κενά τις χοντροκομμένες γλυκοπατάτες.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα καρότα και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε λίγο να σωταριστούν (μπορείτε να προσθέσετε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο).
Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και χαμηλώνουμε την φωτιά. Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τον πελτέ μέσα και αλατοπιπερώνουμε.
Βγάζουμε το τηγάνι από την φωτιά και περιχύνουμε το περιεχόμενο πάνω στο οσομπούκο. Θέλουμε τα κρεμμύδια να σκεπάσουν το κρέας.
Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για 1,5 ώρα. Στη 1,5 ώρα κοιτάμε αν έχει μαλακωσει το κρέας. Αν έχει ήδη μαλακώσει το ξεσκεπάζουμε και το αφήνουμε ακόμα 15 λεπτά χωρίς το καπάκι.
Αν δεν έχει μαλακώσει, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμα με το καπάκι και το αφαιρούμε μετά, ψήνοντας για άλλα 15 λεπτά χωρίς καπάκι!