Έχει μόνο 2 βασικά υλικά και δεν χρειάζεται μαγιά!

Τις ημέρες καραντίνας η πίτσα είχε την τιμητική της! Με μεγάλη χαρά είδα πολύ κόσμο να φτιάχνει σπιτικές ζύμες για πίτσες, οπότε είπα να σας δείξω και τη δική μου gluten free εκδοχή.

Όπως καταλαβαίνετε, εφόσον μιλάμε για ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη δεν μπορεί να έχει αυτό το αφράτο ζυμάρι που έχουμε συνηθίσει, καθώς η γλουτένη είναι το συστατικό που δίνει στις ζύμες αυτή την “ψωμένια” σύσταση που έχουμε συνηθίσει. Παρ᾽ολ᾽αυτά, πιστέψτε με όταν σας λέω ότι είναι πεντανόστιμη και δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις υπόλοιπες πίτσες!

Χρειάστηκαν αρκετές δοκιμές για να πετύχω το αποτέλεσμα που ήθελα και με ελάχιστα υλικά, για να μη σας δυσκολέψω. Αφού, λοιπόν, φάγαμε αρκετές δοκιμαστικές πίτσες στο σπίτι (the struggle is real) κατέληξα στη συνταγή που σας παρουσιάζω!

Η συνταγή είναι για μία μεγάλη πίτσα ή για δύο μεσαίες.

Screen Shot 2020-05-04 at 21.20.10

Λίγα λόγια για τη συνταγή πριν περάσουμε στα υλικά!

Επειδή η ζύμη δεν περιέχει γλουτένη, η οποία δίνει αυτή τη μαστιχωτή υφή, η ζύμη δεν είναι εύκολο να ανοιχτεί με πλάστη. Είναι, όμως, πανεύκολο να την ανοίξετε με τα χέρια σας πατώντας πάνω στη ζύμη και ανοίγοντάς τη σιγά σιγά.

Όσο για τα υλικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μόνο φαγόπυρο (280 γρ.), αλλά εμένα προσωπικά μου αρέσει η υφή και η γεύση που δίνει το ρεβυθάλευρο στη ζύμη.

Το σκόρδο και ο βασιλικός είναι προαιρετικά αλλά δίνουν ιδιαίτερο άρωμα, ειδικά στις χορτοφαγικές πίτσες.

Και μιας και είπα χορτοφαγικές, θα δείτε ότι έχω κάνει δύο εκδοχές. Η μία είναι με μοτσαρέλα, ντομάτα και βασιλικό και η δεύτερη με ντομάτα, βασιλικό και μανιτάρια για όσους δεν τρώνε γαλακτοκομικά!

Screen Shot 2020-05-04 at 21.19.45

 

Υλικά:

1 + ¾φλιτζ. αλεύρι φαγόπυρου (250 γρ.)

¼φλιτζ. ρεβυθάλευρο (30 γρ.)

½φλιτζ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου (125 γρ.)

σκόνη σκόρδου (προαιρετικά)

βασιλικός ξερός (προαιρετικά)

αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μία λαμαρίνα στρώνουμε μία λαδόκολλα και βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο πάνω.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα και σιγά σιγά ρίχνουμε το νερό, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε.

Θέλουμε να δημιουργηθεί ένα ζυμάρι το οποίο δεν θα κολλάει στα χέρια, οπότε αν νιώθετε ότι είναι ακόμα κολλώδες προσθέστε λίγο φαγόπυρο ακόμα.

Screen Shot 2020-05-04 at 21.21.17

Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη, με τα χέρια, χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας, την απλώνουμε και φτιάχνουμε μία μεγάλη πίτσα ή την χωρίζουμε και φτιάχνουμε δύο μεσαίες.

Ψήνουμε τη ζύμη για 5 μόλις λεπτά στον φούρνο. Την βγάζουμε από τον φούρνο, βάζουμε ό,τι θέλουμε από πάνω και ψήνουμε για 5 ακόμα λεπτά (προσωπικά την ψήνω 3 λεπτά στις αντιστάσεις και 2 λεπτά στο γκριλ).

Η πίτσα μας είναι πανέτοιμη!

Screen Shot 2020-05-04 at 21.20.30

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *