Πορτοκαλένιο και μυρωδάτο γλυκό που δεν χρειάζεται μίξερ!
Έπειτα από αρκετές δοκιμές, η πορτοκαλόπιτα είναι γεγονός! Θα με ρωτήσετε, γιατί χρειάστηκαν τόσες δοκιμές! Η απάντηση είναι ότι ήθελα να είναι αρκετά ζουμερή μέσα, σχεδόν σιροπιαστή, χωρίς να χρειάζεται σιρόπιασμα. Η πρώτη προσπάθεια παραβγήκε σιροπιαστή. Ήταν νόστιμη αλλά έβγαινε εντελώς νιανιά. Και η δεύτερη θύμιζε περισσότερο βασιλόπιτα παρά πορτοκαλόπιτα. Στην τρίτη το πετύχαμε!
*Λίγα λόγια για το σιρόπι!
Κατά την άποψή μου, η συγκεκριμένη πορτοκαλόπιτα δεν χρειάζεται σιρόπιασμα, αλλά επειδή δεν έχουμε όλοι τα ίδια γούστα, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το δικό μου σιροπάκια, το οποίο δεν είναι άλλο από μέλι αραιωμένο με λίγο βραστό νερό!
Πιστέψτε με, κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά και δεν έχει καθόλου ζάχαρη!
Για την πορτοκαλόπιτα υπολογίστε 4 κουτ. σούπας μέλι και 2 κουτ. σούπας βραστό νερό.
Μπορείτε να το βάλετε στο σερβίρισμα, σε κάθε κομμάτι ξεχωριστά ή σε όλο το ταψί, αφού κρυώσει.
Υλικά:
Χυμός από 1,5 πορτοκάλι
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αβγά
½ φλιτζ. ζάχαρη καρύδας
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
2 φλιτζ. αλεύρι αμυγδάλου
¼ φλιτζ. άμυλο ταπιόκας
¾ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουτ. σούπας κανέλα
½ κουτ. γλυκού κουρκουμάς (προαιρετικά)
Τριμμένο καρύδι (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
Στρώνουμε μία λαδόκολλα σε ένα ταψάκι 20 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς (στις αντιστάσεις).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αβγά, τη ζάχαρη καρύδας και το ελαιόλαδο και χτυπάμε με έναν αβγοδάρτη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα. Βάζουμε και το ξύσμα μέσα.
Έχοντας το φλιτζάνι με τον χυμό πάνω από το μπολ, βάζουμε μέσα τη σόδα και την ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει και να φουσκώσει. Το ρίχνουμε μέσα στο μείγμα.
Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, την ταπιόκα, την κανέλα και τον κουρκουμά.
Ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί, το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά.
Κάνουμε το τεστ με την οδοντογλυφίδα πριν το βγάλουμε για να βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με τριμμένο καρύδι αν θέλουμε και σιρόπι.*
One comment
Αριστέα
Γι αυτους που δεν υπάρχει πρόβλημα να φάμε γλουτένη υπάρχουν κάποιες αντικαταστήσεις για τα άλευρα??? Με ολικής , ζέας ή κα το απλό λευκό αλεύρι??? Ευχαριστώ