Λεμονάτο και αρωματικό έτοιμο σε 20 μόνο λεπτά!
Θα το έλεγα φαγητό αστραπή, αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να καθαρίσεις και να κόψεις τα πράσα! Αυτό το πρασόρυζο με λάχανο και καρότο είναι ένα πραγματικό όνειρο. Γίνεται τόσο μελωμένο και αρωματικό που δεν θα το χορταίνετε και χρειάζεται μόνο 20 λεπτά από τον πολύτιμο χρόνο σας. Όλα ξεκίνησαν μία μέρα που είχα μερικά πράσα στο ψυγείο και αποφάσισα να τα κάνω πρασόρυζο. Εκεί, λοιπόν, που κοιτούσα το ψυγείο για να δω τι άλλο λαχανικό μπορώ να βάλω μέσα ώστε να μην χαλάσει (no food waste) πήρε το μάτι μου μία σαλάτα λάχανο καρότο από τον ΦΡΕΣΚΟΥΛΗ. Λέω αυτή θα μπει μέσα στο πρασόρυζο όπως και δήποτε, και έτσι έγινε! Και το αποτέλεσμα με δικαίωσε!
Για τη συνταγή αυτή θα μοιραστώ μαζί σας δύο μυστικά.
Το πρώτο είναι το ελαφρύ κάψιμο στο πράσο κατά το σωτάρισμα. Είναι προαιρετικό αλλά δίνει φοβερή γεύση στο πράσο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να το αφήσετε να σωταριστεί λίγο παραπάνω ώστε να πάρει λίγο χρώμα.
Το δεύτερο μυστικό είναι το ρύζι για ριζότο. Εννοείται μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρύζι γλασέ για τη συνταγή, αλλά χυλώνει τόσο όμορφα με το συγκεκριμένο ρύζι που δεν θα το άλλαζα με τίποτα!
Το λεμόνι μπαίνει στο τέλος για να μην πικρίσει, αλλά μπορείτε να το παραλείψετε εντελώς αν δεν σας αρέσει!
Φύγαμε για συνταγή!
Υλικά:
3 πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λωρίδες
150 γρ. σαλάτα λάχανο καρότο ΦΡΕΣΚΟΥΛΗΣ (1/2 σακούλα)
200 γρ. ρύζι για ριζότο
1 λίτρο νερό
ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς
αλατοπίπερο
άνηθος
λεμόνι
Εκτέλεση:
Βάζουμε μία σωτέζα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 3 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο.
Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε το πράσο και σωτάρουμε καλά.
Όταν το πράσο έχει μαλακώσει και λίγο έχει αρχίσει να παίρνει χρώμα, ρίχνουμε μέσα το ρύζι μας και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη σαλάτα λάχανο καρότο του ΦΡΕΣΚΟΥΛΗ, τον κουρκουμά, το αλατοπίπερο και βάζουμε το νερό.
Μόλις πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μεσαίο προς χαμηλό και μαγειρεύουμε για 20᾽ μέχρι να γίνει το ρύζι μας.
Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο.
Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι.