Πανεύκολη και έτοιμη σε λιγότερο από μισή ώρα!
Ωραίο πράγμα η μαρμελάδα, σωστά; Και ακόμα καλύτερο, αν την έχεις φτιάξει μόνος σου και άρα γνωρίζεις ακριβώς τι έχει μέσα.
Αυτή την εποχή, οι φράουλες έχουν την τιμητική τους! Είναι στα καλύτερά τους! Κόκκινες και ζουμερές, έχουν αρκετή γλύκα από μόνες τους, πόσο μάλλον αν γίνουν μαρμελάδα!
Πάω ευθύς αμέσως στο κεφάλαιο μαρμελάδα, λοιπόν!
Η μαρμελάδα ως γνωστόν έχει μεγάλη ποσότητα από λευκή κατεργασμένη ζάχαρη για να δώσει γλύκα και για να βοηθήσει να “δέσει”. Εδώ έρχονται οι σπόροι chia στη δική μου συνταγή για να γίνουν ο συνδετικός κρίκος της μαρμελάδας. Τα chia όταν έρθουν σε επαφή με υγρό έχουν την τάση να δημιουργούν κάτι σαν ζελέ. Έχουν, δηλαδή, πηκτική ικανότητα. (Ίσως έχετε δει ή δοκιμάσει την πουτίγκα chia).
Λίγα λόγια για τη συντήρηση της μαρμελάδας.
Η σπιτική μαρμελάδα και ειδικά εκείνη που δεν έχει λευκή ακατέργαστη ζάχαρη, χαλάει πιο γρήγορα. Ο λόγος είναι ότι οι αγορασμένες έχουν πολλά συντηρητικά και οι σπιτικές με λευκή ζάχαρη, έχουν την λευκή ζάχαρη που λειτουργεί ως συντηρητικό.
Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνω να την φτιάχνετε σε μικρότερες ποσότητες. Είναι άλλωστε πανεύκολη!
Απλώστε την πάνω σε φυστικοβούτυρο και θα με θυμηθείτε!
Υλικά:
1 κιλό φράουλες
Χυμός από μισό λεμόνι
Ξύσμα από 1 λεμόνι
3 κουτ. σούπας μέλι
3 κουτ. σούπας chia
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά τις φράουλες. Τις κόβουμε στη μέση και τις βάζουμε σε μία μεσαία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι και το μέλι.
Ανακατεύουμε.
Μόλις οι φράουλες αρχίζουν να βράζουν συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να αρχίζει να πήζει η μαρμελάδα.
Θέλουμε να είναι ελαφρώς πηχτή. θα πήξει κι άλλο αφού μπουν τα chia και κρυώσει.
Αυτό μπορεί να πάρει από 10 έως 20 λεπτά ανάλογα πόσο υγρό βγάλουν οι φράουλες,
Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Μόλις η μαρμελάδα μας έχει αρχίσει να πήζει, βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε τα chia.
Μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη από την μαρμελάδα, κι αν θέλετε προσθέτετε και λίγο μέλι ακόμα. Προσωπικά μου αρέσει αυτή η γλυκόξινη γεύση, αλλά γούστα είναι αυτά!
Αφήνουμε να κρυώσει καλά, την βάζουμε σε βαζάκια και την διατηρούμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα!