Καιρό είχα υποσχθεί μια βασιλόπιτα και η αλήθεια είναι ότι έλειπε από το μπλογκ, δεδομένου ότι η μαμά μου είναι μάστερ στις βασιλόπιτες.
Έτσι, φτιάξαμε μαζί τη συγκεκριμένη συνταγή, που την κάνει τα τελευταία χρόνια η μητέρα μου (με βούτυρο, όμως) και βγήκε όνειρο!
Μπορώ να πω ότι την τσακίσαμε οικογενειακώς!
Μιας και τη συνταγή την έφτιαξα με τη μητέρα, θα δείτε ότι σας έχω βάλει και γραμμάρια, πέρα από τα φλιτζάνια, ώστε να δείτε τα υλικά με ακρίβεια.
Τα κράνμπεριζ και τα καρύδια είναι προαιρετικά, αλλά θα πω ότι δίνουν αρκετά, τόσο σε υφή, όσο και σε γεύση!
Δίκοκκο αλεύρι θα βρείτε και στο σούπερ μάρκετ και σε βιολογικά καταστήματα και αντί για ζάχαρη καρύδας μπορείτε να βάλετε κανονική ζάχαρη. Έχετε, όμως, υπόψη σας ότι η λευκή ή καστανή ζάχαρη είναι πιο γλυκές σε σχέση με την καρύδας, οπότε βάλτε ελαφρώς λιγότερη ποσότητα.
Υλικά:
500 γρ. δίκοκκο αλεύρι (περίπου 3,5 φλιτζ)
300 γρ. ζάχαρη καρύδας (2 φλιτζ)
5 αβγά
140 γρ. ελαιόλαδο (3/4 φλιτζ)
160 γρ. χυμός πορτοκάλι (3/4 φλιτζ)
160 γρ. γάλα (3/4 φλιτζ)
3 κουτ. γλυκού baking powder
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 φλιτζ, κράνμπερι
1 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
2 κουτ. σούπας λιναρόσπορος κοπανισμένος
1 κουτ. γλυκού κοφτό κανέλα
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
Ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το φυλάμε στην άκρη.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να ενοποιηθούν τα καλά τα υλικά.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα από πορτοκάλι.
Ρίχνουμε τα αβγά ένα ένα περιμένοντας να απορροφηθεί το προηγούμενο πριν ρίξουμε το επόμενο.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό μέχρι να αφρίσει και τα προσθέτουμε στo μείγμα.
Εναλλάξ προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και ανακατεύουμε με μία σπάτουλα.
Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια και το κράνμπερι μαζί με μία κουταλιά από το συνολικό αλεύρι και τον λιναρόσπορο.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ταψί 28-30 εκ. που έχουμε βάλει λαδόκολλα και τέλος προσθέτουμε το φλουρί στη βασιλόπιτα.
Την ψήνουμε 40 με 45 λεπτά στις αντιστάσεις στους 170 βαθμούς στην κάτω σχάρα.
Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βάζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνό είναι έτοιμη.
Περιμένουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε στη πιατέλα.